PREMIÉRKA: V pozemkovom fonde sme nenašli žiadne podozrivé rozhodnutia

21.03.2012 Bratislava

Bratislava 21. marca (TASR) - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) po dnešnom rokovaní vlády SR informovala, že v materiáloch Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF), predložených na rokovanie v minulom týždni, sa nenašli žiadne podozrivé rozhodnutia, na ktoré upozorňoval predseda strany Smer-SD Robert Fico.

"Na mňa sa v deň rokovania Rady SPF (15. 3. - pozn. TASR) obrátil prezident SR Ivan Gašparovič s konštatovaním existujúceho vážneho podozrenia. Požiadala som teda pána ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most-Híd) a Radu SPF, aby prerušila rokovanie, aby sme sa mohli oboznámiť s materiálmi, či v nich naozaj nejaký problém je alebo nie je. Pretože nik z nás nemá záujem, aby sa opakovali praktiky z minulosti. V ten deň mne, pánovi prezidentovi SR, ako aj pánovi ministrovi pôdohospodárstva boli doručené predkladané materiály. Konštatujem, že sme v nich žiadne, ale žiadne nezákonné alebo čo i len trochu podozrivé rozhodnutie nenašli," uviedla dnes Radičová.

Rada SPF preto podľa Radičovej dnes pokračovala v rokovaní s tým, "že sme vyzvali členov Rady SPF, predovšetkým zástupcu za stranu Smer-SD, že pokiaľ má pochybnosť o nejakom konkrétnom rozhodnutí, či návrhu reštitúcie, tak nech sa oficiálne vyjadrí na záznam o tom, že nejakú konkrétnu reštitúciu neodporúča schváliť". "Toto ako člen Rady SPF má právo urobiť," dodala.

Šéf strany Smer-SD Robert Fico na stretnutí 15. marca 2012 informoval prezidenta Gašparoviča, že SPF plánoval v ten deň ráno urobiť takmer 300 rozhodnutí o prenájme, predaji či reštitúcii pozemkov. Podľa Fica sa o tom Smer-SD dozvedel od členov Dozornej rady SPF v stredu (14. 3.) večer. Gašparovič sa následne skontaktoval s premiérkou Ivetou Radičovou, ktorá rokovanie stopla. Štatutárni zástupcovia SPF vyslovili poľutovanie na tým, že prezident SR Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová a predseda strany Smer–SD Robert Fico boli v otázke obsahu programu zasadnutia Rady SPF uvedení do omylu. Zároveň odmietli neoprávnené obvinenia na adresu fondu a spochybnenia jeho činnosti, pretože medializované informácie sa podľa nich nezakladajú na pravde.
 

Vyberte región